FNV en AWVN waarschuwen voor gevolgen nieuwe flexwet

De nieuwe flexwet (de Wet Werk en Zekerheid) heeft enorme gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Dat meldt vakbond FNV, die zich grote zorgen maakt over uitzendbureaus en werkgevers die de mazen van de wet zullen opzoeken. Ook werkgeversvereniging AWVN trekt aan de bel.

Vast contract

Een van de gevolgen van de nieuwe flexwet is dat flexwerkers eerder kunnen doorstromen naar een vast contract. Volgens FNV-bestuurder Mariëtte van der Neut zal dit echter niet zonder slag of stoot gaan: “Werkgevers en uitzendbureaus zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat flexwerkers en uitzendkrachten niet doorstromen naar een vast contract. Er zijn niet voor niets zo veel juridisch adviseurs actief die bedrijven adviseren over de nieuwe wet.”

Transitievergoeding

Ook de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) waarschuwt over de nieuwe flexwet. Volgens deze vereniging zullen veel mkb-ondernemingen in de problemen komen als gevolg van de zogenaamde transitievergoeding die per 1 juli verplicht wordt. Deze vergoeding, die in plaats komt van de ontslagvergoeding, geldt voor alle werknemers die tenminste twee jaar in dienst zijn geweest bij de organisatie, ongeacht hun contractvorm. Dus ook voor interimmers en andere flexwerkers. “Grote bedrijven kunnen dat nog wel opvangen,” meent Marco Veenstra, jurist van AWVN, “maar voor een mkb’er wordt het een moeilijk verhaal.”

Datum: 19-01-2015
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht