Flexibilisering arbeidsmarkt zet door

De flexibilisering van de arbeidsmarkt die sinds de economische crisis aan de gang is, blijft doorzetten. Dat schrijft de Volkskrant op basis van gegevens van uitkeringsinstantie UWV en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De flexwerker komt op deze manier niet meer aan een vaste baan, stelt de krant.

Werkgever kiest voor flexibel

De doorstroom van uitzendkrachten naar een vaste functie is steeds beperkter. Vooral iemand die vanuit een uitkering als flexkracht aan het werk gaat, maakt weinig kans op een vast contract: slechts 5% houdt een vaste aanstelling over aan de uitzendperiode. Dit houdt niet alleen verband met de economische omstandigheden, ook de houding van werkgevers speelt hierin een rol. Zij ontdekken steeds meer de voordelen van flexibele contracten, verklaart Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie en –advies van het UWV: “Mede doordat de crisis zo lang heeft geduurd, is de tijdgeest veranderd. Bedrijven hebben ontdekt hoe wendbaar ze kunnen zijn met flexibel personeel.”

Einde flexibilisering niet in zicht

Volgens Witjes is het einde van de flexibilisering van de arbeidsmarkt nog niet in zicht: “Ook omdat het economisch herstel nog zo broos is, zal de trend van flexibilisering voorlopig doorzetten. In 2011 werkte bijvoorbeeld 16 % van de bedrijven met zzp'ers, vorig jaar was dat met 31% bijna verdubbeld.” Aangezien het aantal vaste banen ook nog eens afneemt – sinds het begin van de crisis is in Nederland al een miljoen vaste banen verdwenen – lijkt het flexwerken steeds meer het nieuwe werken te worden.

Datum: 15-04-2015
Bron: Recruitment.nl


Tags: UWV, ZZP

Nieuws overzicht