De meest gemaakte carrièrefouten volgens Hays

Recruitmentspecialist Hays heeft een lijst opgesteld van veelgemaakte carrièrefouten. Als professional kun je hier je voordeel mee doen voor je eigen carrière, door ervoor te zorgen dat je deze fouten zelf niet maakt. De nummer 1? Stilstaan in je ontwikkeling.

Je staat stil

De maatschappij en arbeidsmarkt ontwikkelen zich snel, dus als professional kun je het je niet permitteren om stil te staan. Toch gebeurt dit vaak, bijvoorbeeld wanneer je al enige tijd dezelfde baan hebt waarmee je min of meer tevreden bent. Wacht je te lang met investeren in je eigen ontwikkeling, dan kan het gebeuren dat je een achterstand oploopt die niet meer goed valt te maken.

Je vergeet ‘the bigger picture’

Veel professionals kijken wel naar hun eigen functioneren, maar vergeten het grotere geheel hierin te betrekken. Oftewel: het bedrijf waarvoor je werkt. Zorg dat je weet wat de doelstellingen van het bedrijf zijn en hoe jij hieraan kunt bijdragen.  Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Je verbrandt je schepen achter je

Het is belangrijk om ook een goed contact te onderhouden nadat je ergens bent vertrokken, zeker wanneer je goed hebt gefunctioneerd. Je weet nooit wanneer een goede referentie nog eens van pas komt. “Relaties, netwerken en mond-tot-mond-aanbevelingen zijn ontzettend belangrijk in je carrière,” stelt Susie Timlin, global director People & Culture bij Hays. “Verbrand je na een carrièremove je schepen achter je, dan zul je erachter komen dat dit je belemmert wanneer je de volgende keer op zoek gaat naar een baan.”

Je denkt dat het gras overal groener is

Hoewel het soms goed is om na verloop van tijd te switchen van baan, moet je het ook weer niet overdrijven. Ga alleen actief op zoek wanneer je zeker weet dat je toe bent aan iets anders, niet al na één saaie dag op kantoor. Timlin: ““Je moet zeker weten dat het wisselen van baan de juiste keuze voor je is, voordat je gaat zoeken naar een alternatief.”

Je negeert je intuïtie

Hays adviseert je te vertrouwen op je intuïtie. Zeker wanneer je al de nodige ervaring hebt in een bepaald vakgebied, kan je onderbuikgevoel een belangrijke raadgever zijn. “Om te voorkomen dat je ergens spijt van krijgt in de toekomst, moet je vooral niet te voorzichtig zijn en vertrouwen op je intuïtie,” aldus Timlin.

Je stelt niet de juiste prioriteiten

Veel werknemers stoppen veel energie in een taak of project, maar vergeten vooraf kritisch te zijn in hun keuze. Zo kan het voorkomen dat ze veel tijd steken in een taak die eigenlijk niet zo vreselijk belangrijk was. Het advies van Timlin: “Focus op projecten die je bedrijf vooruitbrengen, winst opleveren en uiteindelijk helpen om het bedrijf te laten groeien.”

Je gelooft niet genoeg in jezelf

Als je niet in jezelf gelooft, hoe kun je dan verwachten dat je collega’s wel in je geloven? Probeer tijdens je werk zelfvertrouwen uit te stralen, zonder dat dit doorslaat naar arrogantie. Als je dit moeilijk vindt, kun je bijvoorbeeld terugdenken aan een situatie waarin je in het verleden succesvol bent geweest. Want, zoals Timlin het formuleert: “Je bent beter dan je jezelf voorhoudt.”

Datum: 04-04-2016
Bron: Hays


Tags: Carrière, Carrièreadvies, Hays

Nieuws overzicht