Collega’s concurreren steeds vaker met elkaar

De concurrentie tussen collega’s onderling neemt steeds grotere vormen aan. Een derde van de werknemers vindt dat de concurrentie groter is dan in 2012 en dat dit tot de nodige spanningen op de werkvloer leidt. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzender Tempo-Team onder Nederlandse werknemers. De economische crisis is de voornaamste reden en bedrijven verwachten hierdoor een hogere arbeidsproductiviteit per werknemer.

Veerkracht tonen

Door de hoge concurrentie ontstaat er bij de werknemers angst om hun baan te verliezen. Dit is volgens Harald Zandvliet, woordvoerder van Tempo-Team, niet de juiste houding. In plaats hiervan kunnen werknemers beter op zoek gaan naar kansen en manieren om hunzelf te blijven ontwikkelen. Zandvliet: “Toon interesse in wat er zich in het bedrijf afspeelt en maak kenbaar dat je openstaat voor veranderingen. Wees bereid om te investeren met bijvoorbeeld het volgen van een cursus of middels de deelname aan een nieuw project. Doe dit dan wel in goede harmonie met collega’s.”

Stress

Vrijwel 30%  van de respondenten zegt stress te ondervinden van de toegenomen werkdruk. De combinatie van een verhoogde druk en angst voor baanverlies is de voornaamste reden voor de stress. Dit leidt weer tot spanning en meer concurrentie op de werkvloer.

Balans verstoord

De toegenomen stress zorgt bij een kwart ook voor meer spanningen in de thuissituatie. De privé/werkbalans raakt hierdoor verstoord en dit zorgt weer voor een lagere productiviteit en meer ziekteverzuim. Zandvliet zegt hierover: “Deze werkstress kan er ongemerkt insluipen. Daarom is het belangrijk om regelmatig werktevredenheidsonderzoek te doen en goed naar je mensen te luisteren. En ze echt te betrekken bij de maatregelen die bedacht worden.”

Datum: 27-08-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Tempo Team

Nieuws overzicht