Badenoch & Clark: LinkedIn niet nadelig voor recruiters

Hoewel er geluiden klinken dat online visvijvers als LinkedIn het vak van recruiters bedreigen, vormen deze netwerken geen bedreiging voor het specialisme van recruiting. Dat stelt Wouter van Hoeckel, director Badenoch & Clark Nederland. Volgens hem kan LinkedIn zelfs van pas komen bij het proces van werving en selectie, al blijft vakspecialisme het allerbelangrijkst.

Executive search weer in de lift

Van Hoeckel reageert op het onderzoek dat headhunter en executive search-bureau AIMS International onlangs presenteerde, waarin 90% van de aangesloten organisaties het huidige klimaat van de markt beoordeelt als ‘gemiddeld tot goed’. Ook Van Hoeckel ziet het aantal opdrachten toenemen, met name die op het gebied van executive search. Hij stelt daarom dat de angst dat netwerken als LinkedIn het recruitmentvak in gevaar brengen, nergens voor nodig is: “Social media zijn niet meer weg te denken, maar kennis, vertrouwen en een persoonlijke kennismaking geven de doorslag.”

Geen professional is hetzelfde

Volgens Van Hoeckel kan een recruiter zijn voordeel doen met LinkedIn, omdat hij hierdoor sneller en efficiënter een realistische voorselectie kan maken. Maar deze manier van werken brengt ook risico’s met zich mee: “Het informatieaanbod is zo overweldigend, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Als je hier geen vakspecialisten op zet, verdwaal je en verspil je kostbare tijd.” Waar het Van Hoeckel vooral om gaat, is de mens achter het profiel: “Een LinkedIn-profiel vertelt je niet of een kandidaat ook als mens bij de organisatie past. Wij [recruiters, red.] vertellen dat wel. We hebben namelijk eerst de organisatiecultuur uitgebreid in kaart gebracht en daar onze koers op bepaald. Vanuit de wetenschap dat geen organisatie en geen professional hetzelfde is.”

Datum: 28-07-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Aims International, Badenoch & Clark

Nieuws overzicht