ABU: Werk moet meer lonend worden

Werken moet voor zowel werknemers als werkgevers weer lonend worden, stelt de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) aan de vooravond van Prinsjesdag. De bond presenteert zes voorstellen voor een betere arbeidsmarkt, die door Brigitte van der Burg, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken, in ontvangst worden genomen.

Meer werk, minder lasten

Het uitgangspunt van de ABU is: meer werk, minder lasten. “En dat is misschien wel meer dan ooit noodzakelijk, want nog altijd is de economische groei beperkt en de werkloosheid hoog,” stelt directeur Jurriën Koops. “Er zijn maatregelen van het kabinet nodig om groei te stimuleren.” Met de voorstellen meent de ABU de voorwaarden te scheppen om de arbeidsmarkt en de economie weer vlot te trekken.

Groter verschil uitkering en werk

De eerste maatregel die de ABU voorstelt, is het vergroten van het nettoverschil tussen lonen en uitkeringen. Op deze manier wordt het aanvaarden van werk vanuit een uitkering lonender en blijven minder mensen in een uitkering zitten, verwacht de bond. Het schakelen tussen tijdelijk werk en een uitkering is sowieso vaak te ingewikkeld en kan volgens de ABU worden vereenvoudigd.

Beperking loondoorbetaling bij ziekte

Ook voor werkgevers moet arbeid meer lonend worden. De ABU constateert dat in Nederland de kosten van arbeid dusdanig hoog zijn dat het aannnemen van personeel hierdoor wordt beperkt. Werkgevers passen strengere risicoselectie toe en zijn terughoudender om mensen aan te nemen. Een belangrijke boosdoener is de verplichte loondoorbetaling van twee jaar bij ziekte: de bond bepleit terugbrenging tot een halfjaar. Volgens de ABU is Nederland het enige lang ter wereld dat zo’n lange doorbetaling van het loon kent.

Overige voorstellen

Verder is de uitzendbond van mening dat de uitzendbranche onevenredig zwaar wordt getroffen door hoge premies (onder meer de WW- en WGA-premie) en pleit het voor een verlaging hiervan. Andere zaken die de ABU graag aangepakt ziet worden, zijn onder andere de regeldruk, uitzendbeperkende voorwaarden in nieuwe cao’s en de weinig efficiënte inzet van de loonbelastingverklaring.

Datum: 15-09-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: ABU

Nieuws overzicht