ABU: ‘Nieuwe wetgeving beperkt dienstverlening aan zzp’ers’

Uitzendbureaus dreigen beperkt te worden in het bemiddelen van zzp’ers als gevolg van het nieuwe wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes, getiteld ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties'. Dat stelt Jurriën Koops, directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), vandaag in het Financieele Dagblad. Wiebes stelt de rol van uitzendbureaus als intermediair nadrukkelijk ter discussie.

Kritiek op tussenkomstmodel

Vooral het zogeheten ‘tussenkomstmodel’, waarbij uitzendbureaus bemiddelen tussen zzp’ers en opdrachtgevers, kan rekenen op kritiek van de staatssecretaris, die stelt dat er in bepaalde gevallen een fictieve dienstbetrekking ontstaat. Koops werpt tegen dat het model al jarenlang uitstekend functioneert en dat het met name voor zzp’ers zeer werkbaar is. “De nieuwe wet moet onze rol als intermediair niet gaan belemmeren,” laat de ABU-directeur optekenen.

Zzp’er afhankelijk van uitzendbureaus

De zzp’er heeft volgens Koops veel baat bij het tussenkomstmodel, sterker nog, hij kan vaak niet zonder: “30% van de zzp’ers is volledig afhankelijk van een intermediair voor het binnenhalen van opdrachten en 80% werkt met enige regelmaat via een intermediair. De gemiddelde zzp’er staat bij zeven intermediairs ingeschreven.” Bovendien schakelt bijvoorbeeld de overheid uitsluitend zzp’ers in via intermediairs. “Dat geeft aan hoe belangrijk het tussenkomstmodel is,” aldus Koops. Volgende week zal het wetsvoorstel in de Kamer behandeld worden.

Datum: 22-06-2015
Bron: FD


Tags: ABU, ZZP

Nieuws overzicht