ABU: Nieuwe regels leiden tot verwarring in uitzendwereld

Per 1 januari treden nieuwe regels in werking wat betreft de ontslagbescherming van werknemers. Volgens de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) zorgt deze nieuwe situatie voor verwarring in de branche, aangezien 10 tot 20% van de uitzendkrachten onder de nieuwe regels gaat vallen.

Betere ontslagbescherming payrollers

In de nieuwe situatie wordt het voor werkgevers omslachtiger om payrollmedewerkers te ontslaan, omdat zij dezelfde bescherming genieten als werknemers in vaste dienst. Payrollovereenkomsten kunnen niet meer zonder opgaaf van redenen worden ontbonden en  een ontslag zal bij het UWV uitgebreid moeten worden gedocumenteerd. Op zichzelf is deze regeling voor payrollers terecht, stelt de ABU. Het probleem zit echter elders: bij de ruimere definitie die wordt gehanteerd voor ‘payrolling’.

Definitie payroller opgerekt

Volgens Maurice Rojer, adjunct-directeur van de ABU, wordt het er met de nieuwe definitie van ‘payrollwerkgever’ niet overzichtelijker op: “Omdat de ontslagen straks op basis van de arbeidsovereenkomst getoetst worden in plaats van op basis van het werkgeversprofiel, is het voor veel uitzenders onduidelijk onder welk regime ze vallen.” Uitzenders kunnen als gevolg van de nieuwe regels te maken krijgen met twee verschillende  afspiegelingsbeginselen: het ene ontslag wordt beoordeeld aan de hand de bezetting bij de opdrachtgever, het andere aan de hand van de bezetting van de formele werkgever. De ABU heeft er bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nog op aangedrongen de nieuwe regels pas per 1 juli te laten ingaan, maar het ministerie is onverbiddelijk. Een woordvoerder verklaart: “De ABU weet al geruime tijd dat dit eraan zit te komen.”

Datum: 08-12-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: ABU

Nieuws overzicht