ABU-directeur: ‘Flexmarkt is blijvend, leer ermee leven’

Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) doet in het Financieele Dagblad (FD) een oproep aan de politiek: “Flexibiliteit is er, leer ermee leven en denk dán verder over de problemen.” Koops vindt dat uitzendkrachten te makkelijk als lijdend voorwerp worden gezien, als uitgebuite werknemers.

Droombaan wordt broodbaan

Volgens Koops zitten er ‘rafeltanden’ aan flex, maar is de hoofdmoot prima in orde. Wel zijn het sociale stelsel en de arbeidsmarkt te ver uit elkaar gedreven: “Wat wij als uitzendbranche faciliteren, is misschien niet de droombaan, maar wel een broodbaan. Dat is beter dan helemaal geen baan of een uitkering.” Omdat de trend van flexibel werken onomkeerbaar is, gaan we in Nederland naar een systeem van werk op afroep, met microbanen en ‘veelvormige arbeidsrelaties’, aldus de ABU-directeur.

Rechten en zekerheden

“De politiek zal duidelijk moeten maken dat de onzekerheid op de arbeidsmarkt blijvend is, opdat ze mensen weerbaar kan maken.” Het herverdelen van rechten en zekerheden, dat is waar de discussie nu over moet gaan, stelt hij. Het pensioen moet anders worden georganiseerd, net als de manier waarop scholing wordt aangeboden. Koops pleit voor het opzetten van een nationaal scholingsfonds of individuele potjes voor scholing.

Kansen voor uitzenders

Koops benadrukt dat de nieuwe WWZ (Wet werk en zekerheid) de situatie voor uitzenders en hun werkgevers niet alleen maar ingewikkelder maakt, maar ook kansen biedt. De uitzenders ontwikkelen zich namelijk tot ontzorgers: het behapbaar maken van de regeldruk voor zzp’ers is een verdienmodel op zich. En er zijn meer kansen: “Uitzenders doen ook steeds vaker de acquisitie en bemiddeling tussen bedrijven en zzp'ers. Daarnaast is het dreigende gehandicaptenquotum een mooie marktpropositie, net als de arbeidsmarkt voor ouderen, die op slot zit.”

Datum: 07-05-2015
Bron: FD


Tags: ABU

Nieuws overzicht