Cv tips

Wat zijn nu de belangrijkste punten waar je op moet letten als je je cv gaat maken? Recruitment.nl heeft een twintigtal belangrijke tips voor je cv op een rijtje gezet, die je hierbij kunnen helpen.

1. Neem de tijd

In principe kun je maar een keer solliciteren op die ene baan bij dat ene bedrijf. Zorg er dan ook voor dat jouw cv helemaal perfect is, voordat je het verstuurt. Het is zonde als je wel geschikt bent voor de functie, maar door stomme fouten in het cv wordt afgewezen. Neem dus uitgebreid de tijd om je cv op te stellen en verspreid dit over meerdere dagen. Print het cv wel tien keer uit en lees het dan opnieuw. Vaak zie je dan nog fouten staan, die je nog niet had gezien achter je scherm. Laat je cv bovendien door anderen lezen, die er iets zinnigs over kunnen zeggen.

2. KISS (Keep It Simple, Stupid!)

Een curriculum vitae is een korte weergave van je personalia, werkervaring, opleiding, nevenactiviteiten, vaardigheden en interesses. Maak het overzichtelijk, goed leesbaar en geef concreet een weergave van je kennis, ervaring, verantwoordelijkheden en vaardigheden, maar verzand niet in details. Benadruk bovendien je sterke punten en/of hoogtepunten. Vermijd irrelevante privéinformatie, zoals reden van ontslag, afbreken van je studie, etc.

3. Denk aan de lezer!

Probeer je te verplaatsen in je recruiter en/of potentiële werkgever. Wat zou hij/zij van jou als allereerste willen weten? Wat vindt hij/zij een pré? En waar heeft hij/zij geen boodschap aan? Pas de inhoud van je cv zo aan dat het een getrouw beeld geeft van jouw talenten en ervaringen en pas de stijl aan zodat dit alles prettig overkomt voor de lezer.

4. Breng structuur aan

Een goed cv heeft een duidelijke structuur. Werkervaring, opleiding, cursussen, etc. dienen netjes gepresenteerd te worden in makkelijk te onderscheiden rubrieken. Bovendien hoort de meest recente (werk)ervaring altijd bovenaan te staan, volgens een omgekeerd chronologische volgorde, ook wel anti-chronologisch genoemd.

5. Houd je cv beknopt

Probeer je cv te beperken tot tussen de één en drie pagina’s, met een maximum van vier pagina’s (voor starters maximaal twee pagina's). Het maximum van vier pagina's geldt ook voor mensen met meer dan twintig jaar werkervaring of freelancers / zzp'ers met tientallen opdrachten in de afgelopen jaren. Probeer in dat geval je meest recente werkervaring normaal weer te geven en je werkervaring van meer dan tien jaar geleden samen te vatten. Deze werkervaring is ook niet meer relevant, aangezien het al zo lang geleden is en de parate kennis en kunde van toen vaak al is weggezakt. Bovendien selecteren recruiters en bedrijven kandidaten in 99% van de gevallen op basis van hun meest recente werkervaring. Bedenk ook dat een recruiter gemiddeld niet meer dan één minuut besteedt aan het doorlezen van je cv. Een cv van meer dan vijf pagina’s wordt dan een lastige opgave.

6. Wees trots op je prestaties

Wees trots op wat je tot nu toe hebt bereikt! Benoem je Unique Selling Points (USP's) en geef ook weer wat je allemaal hebt gedaan. Jij bent uniek en hebt een bepaalde werkervaring in combinatie met je competenties die niemand anders heeft. Laat dit duidelijk naar voren komen in je cv. Let er wel op dat je niet overdrijft!

7. Wees eerlijk!

Je hebt de mogelijkheid om met een andere woordkeuze of toon bepaalde elementen in je cv net even iets meer nadruk te geven. Maak daar natuurlijk gebruik van, maar wees wel eerlijk en lieg niet! Wanneer de recruiter of werkgever daar tijdens een sollicitatie, of later gedurende je dienstverband, achterkomt kun je de baan wel vergeten.

8. Hanteer een nette schrijfstijl

Maak alleen gebruik van de Nederlandse standaardtaal, in het verleden ook wel Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) of Algemeen Nederlands (AN) genoemd. Gebruik helder en goed geformuleerde zinsconstructies. Vermijd schrijffouten, misplaatste nonchalance en deftige formuleringen.

9. Zet je persoonsgegevens bovenaan

Als een recruiter of manager in een oogopslag doorheeft dat jij de juiste persoon bent voor een bepaalde vacature, wil hij/zij jou meteen bellen. Zorg er daarom voor dat je contactgegevens bovenaan op je cv staan. Daardoor voorkom je dat een recruiter in dit geval eerst moet zoeken en komt hij/zij het snelste met jou in contact.

10. Benoem je werkgevers

Wees trots op je vorige werkgevers en laat ze duidelijk naar voren komen. Zij hebben jou ook min of meer gevormd tot wie je nu bent en hebben je een bepaalde werkervaring meegegeven. Fingeer ze dus niet. Dit geldt met name voor mensen die in dienst van een accountantskantoor, detacherings-, advies- en/of consultancybureau hebben gewerkt en zijn gedetacheerd bij klanten voor specifieke opdrachten. Vaak wordt in het cv het accountantskantoor of consultancybureau wel vermeld, maar laat men de opdracht bij de klant achterwege. Juist het vermelden van die klant kan heel interessant zijn, doordat je daarmee aangeeft dat je bijvoorbeeld bij gerenommeerde bedrijven ‘grote’ opdrachten hebt vervuld. Bovendien kan een dergelijk bedrijf op zoek zijn naar iemand die er al een keer heeft gewerkt. Als jij de naam van het bedrijf dan niet op je cv hebt vermeld, mis je deze kans. N.B. Indien de 'klant' niet bekend mag worden gemaakt, hoort de bedrijfsnaam natuurlijk niet op het cv te worden vermeld. In een dergelijk geval kun je je beperken tot het vermelden van de sector / branche en/of grootte van de onderneming.

11. Bewijs je talenten en ervaringen

Geef zoveel mogelijk weer wat je tot nu toe hebt bereikt. Geef concrete getallen en uitkomsten. Wat heb je gedaan en waarvoor was jij verantwoordelijk? Ga niet opsommen wat je takenpakket was bij je vorige werkgever. Werkgevers zijn tegenwoordig op zoek naar creatieve, innovatieve meedenkers en echte doeners, die zichtbaar bijdragen aan de organisatie. Probeer dit in je cv tot uiting te laten komen.

12. Gebruik actieve werkwoordsvormen

Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ‘was verantwoordelijk voor’, ‘gaf leiding aan’, ‘analyseerde’, ‘bereidde voor’, ‘stelde samen’, ‘assisteerde’, etc. Dit leest prettiger dan constructies als ‘de verantwoordelijkheid werd gedragen’ en ‘de taken werden uitgevoerd’.

13. Gebruik sleutelwoorden

Het kan zijn dat er na je inschrijving bij een recruitmentbureau enige tijd overheen gaat voordat er een vacature komt die op jouw profiel past. Vaak beland je dan in de database en ben je niet meer top-of-mind bij de recruiter die jouw cv heeft gezien en/of die jij hebt gesproken. Indien een recruiter een vacature krijgt en gaat zoeken naar passende kandidaten in de database, zal hij zoeken op basis van een aantal keywords die voorkomen in de vacature. In grote lijnen werkt dit proces hetzelfde als het zoeken via Google. Het is dus de bedoeling dat jouw cv bij deze zoektocht meteen naar boven komt. De sleutelwoorden die hiervoor in jouw cv horen te staan, zijn de sleutelwoorden die je vindt in de vacatures waar jij graag aanspraak op wilt en kan maken. N.B. Let er hierbij op dat een sleutelwoord soms ook een afkorting heeft, zet deze dan ook in je cv.

14. Maak een Nederlands en Engels cv

Soms zijn sleutelwoorden en vacatures in het Engels geschreven. Zorg er dan voor dat je ook een Engels cv hebt voor je recruiter. Het kan zijn dat jouw profiel daardoor bij een zoektocht naar die Engelse sleutelwoorden net even wél tevoorschijn komt.

15. Vermeld nevenactiviteiten

Mocht je nog weinig werkervaring hebben, bijvoorbeeld als je net bent afgestudeerd, dan is het verstandig om aanvullende studieprogramma’s of nevenactiviteiten te vermelden. Je kunt hierbij denken aan: verenigingswerk (lid van een studenten- of studievereniging, bestuurslid van een feestcommissie), vrijwilligerswerk, politieke activiteiten, wereldreis, (top)sport (deelname aan de New York-marathon of leider van een voetbalteam), etc. Op deze manier kun je laten zien dat je verschillende competenties hebt ontwikkeld, die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor je nieuwe baan. Denk dan bijvoorbeeld aan het werken in teams, plannen en organiseren, hospitality management, doorzettingsvermogen, etc.

16. Laat geen gaten achter in je cv

Wanneer je recent een lange periode (meer dan acht maanden) professioneel gezien niets hebt ondernomen (geen baan of studie), geef dit dan aan. Redenen kunnen zijn: een wereldreis, de verbouwing van je huis, ziekte, overlijdensgeval in de familie, moeite met het vinden van een passende baan, het schrijven van een boek, mislukte start van een eigen onderneming, etc. Gaten in je cv kunnen recruiters op totaal verschillende wijzen interpreteren en het wekt meteen vragen op. Probeer onduidelijkheden te voorkomen en geef beknopt / formeel weer wat de reden was. Bijvoorbeeld als sabbatical of wereldreis, maar vermijd irrelevante privé en/of overbodige informatie. Er is namelijk altijd wel een nette manier om het gat op te vullen. Bovendien heb je misschien juist in die periode belangrijke competenties ontwikkeld.

17. Beperk je tot zaken waar je goed in bent

Een werkgever zal je aannemen op basis van je goede eigenschappen, competenties, scholing of werkervaring en absoluut niet op wat je niet kan. Dan heeft men jou namelijk niet nodig. Zet dus nooit in je cv waar je niet goed in bent. Dit leidt af van de rest van je cv en kan alleen worden gebruikt als een negatief argument indien je een twijfelgeval bent. Een voorbeeld dat nog wel eens wordt vermeld zijn de vaardigheden op het gebied van buitenlandse talen. Vaak wordt aangegeven dat men slecht is in Spaans of Duits. Laat dit achterwege. N.B. het niet behalen van een diploma voor een specifieke opleiding valt hier niet onder en mag dus wel vermeld worden.

18. Wees consequent

Dit is wellicht een van de belangrijkste tips, waar vaak geen of te weinig rekening mee wordt gehouden. Wil je laten zien dat jij de baan verdient en goed bent, wees dan uitermate consequent in je cv met betrekking tot het gebruik van zinsconstructies, data, volgorde, posities, bulletpoints, lettertype en -grootte, open ruimtes (spaties, tabs, etc), kleuren, hoofdletters, vetgedrukte letters, leestekens en ga zo maar door. Je ziet als recruiter bijna in elk cv wel fouten staan. Dit beïnvloedt het vertrouwen in jou als geschikte kandidaat voor de functie, waardoor je al snel onderop de stapel belandt. Zoek dubbele spaties op en verwijder ze, begin alle rubrieken op hetzelfde punt (maak gebruik van tabs in plaats van spaties en voorkom dat alles verspringt), wees consequent in het gebruik van data, (bijvoorbeeld: jan. 2012 – feb. 2014 in plaats van: 2013 – Feb ‘14), gebruik hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte voor gelijke rubrieken, etc. Wees consequent!

19. Beperk het gebruik van tabellen en tekstvakken

Beperk het gebruik van zichtbare tabellen en tekstvakken. Dat maakt je cv minder aansprekend. Bovendien kun je je cv in een later stadium minder goed aanpassen als alle tekst in tabellen staat geschreven.

20. Zorg voor een mooie layout en een net cv dat opvalt

Indien je cv er goed uitziet en een mooie layout heeft, zal het opvallen tussen alle andere aangeboden cv’s en word jij als eerste uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je hebt namelijk laten zien dat je een net en zeer degelijk cv kan leveren en dat je aandacht besteedt aan detail. Dat wekt vertrouwen bij de recruiter en werkgever. Een mooie layout bestaat onder andere uit de juiste vormgeving, kleuren, accenten, lettertype en –grootte. Je bent vrij om alle beschikbare middelen te gebruiken, maar overdrijf niet en stem het af op de vacature waar je op solliciteert.

21. Laat voldoende witruimte over

Laat voldoende ruimte op je cv open, de zogenaamde 'witruimte'. Daardoor kan je cv ademen en wordt het aangenamer om te lezen. N.B. Maak geen gigantische witruimtes om een gebrek aan inspiratie of ervaring te verdoezelen.

22. Wel of geen foto op je cv

Een foto op je cv is niet noodzakelijk en de meningen van recruiters zijn hierover verdeeld. Je mag dus zelf bepalen of je een foto op je cv zet. Houd hierbij wel rekening met de volgende voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Men kan je beter onthouden
  • De meerderheid stuurt geen foto, waardoor je sneller opvalt
  • Een aantrekkelijk uiterlijk kan de interesse om je uit te nodigen voor een gesprek positief beïnvloeden
  • Je foto zegt iets over je persoonlijkheid

Nadelen:

  • Jaloezie, vooroordelen of discriminatie op basis van uiterlijk
  • Foto’s leiden af van de inhoud van het cv
  • Slechte kwaliteit / professionaliteit en opmaak van de foto kan reden zijn voor afwijzing

Indien je graag een foto op je cv zet, zorg dan dat je een recente foto gebruikt, waarop je er representatief en zakelijk uitziet. Gebruik bovendien een foto die niet groter is dan maximaal 0,5 mb en zorg dat deze niet te groot is afgebeeld of te prominent aanwezig is. Een foto mag namelijk niet te veel afleiden van de rest van je cv.

23. Denk na over de vermelding van je middelbare school

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je je middelbare school op je cv hoort te vermelden. Dat is afhankelijk van hoeveel jaar geleden je je diploma hebt behaald (is het nog relevant?) en welke middelbare school je hebt gevolgd (mavo/vmbo, havo, vwo), in combinatie met je vervolgstudie en de functie waar je op solliciteert. Solliciteer je op je eerste baan na je hbo of wo, dan komt het goed over als je laat zien het vwo te hebben gevolgd. Solliciteer je op een hooggeplaatste functie na vijftien jaar werkervaring, dan kun je je vmbo of havo beter achterwege laten.

24. Synchroniseer je Linkedin-profiel met je cv

Zorg ervoor dat de informatie die je in je cv vermeldt ook klopt met wat je op Linkedin hebt staan. Het kan zijn dat de recruiter of inhurende manager even je Linkedin-profiel opzoekt en dan staat het niet professioneel als hij/zij hele andere informatie vindt dan in je cv staat. Zorg er bovendien voor dat je Linkedin-pagina voorzien is van een nette, representatieve foto.